فهرست ها

اقدامات وزارت فرهنگ برای دسترسی عادلانه به کتاب و کتابخوانی

مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور امروز ۱۹ آبان ماه در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران دسترسی عادلانه به کتاب و کتابخوانی را سیاست دولت عنوان کرد و به اقدمات وزارت فرهنگ در این راستا از هفته کتاب سال گذشته اشاره کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد در آستانه هفته کتاب و روز گرامیداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه تهران ضمن گرامیداشت یاد علامه طباطبایی، مفسر بزرگ قرآن، و تشکر از ستاد نماز جمعه برای دراختیار قرار دادن فرصت به مدیران نهاد در تهران و استان‌ها، گفت: در این ایام نمی‌شود از جنایاتی که توسط رژیم صهیونیستی بر مردم بی‌دفاع غزه می‌گذرد یاد نکرد. تاکنون بیش از ۱۰ هزار نفر، که بیش از ۷۰ درصد از آنها زنان و کودکان بوده‌اند، در طول این مدت به شهادت رسیده‌اند و امروز مسئله غزه و فلسطین نه تنها مسئله اول جهان اسلام، که مسئله اول دنیا است.

وی در ادامه با گرامیداشت یاد و نام امام خمینی (قدس سره) که با تدبیر و نگاه تیزبینانه خود موضوع قدس و فلسطین را در جهان زنده کرد، افزود: امروز مردم دنیا بر مداری که امام راحل عظیم‌الشأن در موضوع فلسطین مطرح کردند در حال پیش رفتن است.

رمضانی تصریح کرد: فارغ از ضربه‌ای که از حیث نظامی و سیاسی در عملیات طوفان الاقصی بر ارتش مدعی رژیم اشغالگر قدس وارد شد، هویت و چهره پلید این رژیم به واسطه اتفاقات اخیر افشا شد. اگر می‌خواستیم برای نسل جدید عمق ماجرای فلسطین و جنایت صهیونیست‌ها را تبیین و تشریح کنیم به سادگی و راحتی فراهم نمی‌شد؛ اما این جنایات چهره پلید این رژیم را برای نسل جدید به نمایش گذاشت.

رشد ۵۰ درصدی کتابخانه‌های سیار در دولت سیزدهم

دبیرکل نهاد در ادامه سخنرانی خود به ارائه گزارشی از وضعیت کتابخانه‌های عمومی پرداخت و این شبکه گسترده را از برکات انقلاب اسلامی دانست و آن را باعث پیشرفت حوزه کتابخانه‌ای در ایران عنوان کرد.

رمضانی در ادامه افزود: یکی از اولویت‌های دولت مردمی دسترسی عادلانه مردم به کتاب و کتابخوانی است که تلاش شد این اولویت در دولت به جد پیگیری شود. برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، برگزاری نمایشگاه‌های مجازی و استانی برای دسترسی عموم مردم به کتاب، توسعه شبکه کتابخانه‌های عمومی، چه در مراکز استان‌ها و چه کتابخانه‌های روستایی که بیش از ۷۰۰ کتابخانه روستایی در کشور فعال است، از جمله این خدمت‌رسانی‌ها هستند. همچنین در این دولت کتابخانه‌های سیار، که وظیفه خدمت‌رسانی به مردم و مناطق کم‌برخوردار را برعهده دارد، رشد بیش از ۵۰ درصدی داشته است. ۸۲ درصد از شهرهای کشورمان دارای کتابخانه عمومی هستند و ۱۸ درصد شهرها فاقد کتابخانه عمومی.

احیای زنگ کتابخوانی در مدارس با هم‌افزایی آموزش و پرورش

عضو شورای فرهنگ عمومی افزود: گریزی از مسئله کتاب و کتابخوانی نیست مگر با توجه به کودک و نوجوان. اگر بخواهیم این مسئله را مرتفع کنیم لازم است که به این گروه سنی توجه ویژه‌ای شود و این توجه ویژه در آموزش و پرورش اتفاق خواهد افتاد. ما پیگیر این موضوع هستیم که «زنگ کتاب و کتابخوانی» را در مدارس احیا کنیم و مدارس را به کتابخانه‌های عمومی متصل کنیم. همکاران عزیزم در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز زحمات خوبی را می‌کشند که این زحمات نیازمند هم‌افزایی است. متأسفانه در موضوع فلسطین، که دانستن درباره آن نیاز نسل جدید است، کتاب قابل ملاحظه‌ای برای کودکان و نوجوانان وجود ندارد و ان‌شاء‌الله بتوانیم با هم‌افزایی این دغدغه را هم برطرف کنیم.

بهره‌برداری و افتتاح ۲۱ کتابخانه عمومی در ایام هفته کتاب

رمضانی در ادامه با تشریح برنامه‌های هفته کتاب نهاد گفت: ما در طول سال در خدمت مردم در سراسر کشور هستیم. ایام هفته کتاب فرصتی است که این خدمات و فعالیت‌ها پررنگ‌تر شود و روز شنبه با حضور در مرقد امام راحل به استقبال این هفته خواهیم رفت و برنامه‌های متعدد و متنوعی در همه دستگاه‌های فرهنگی در سراسر کشور اجرا خواهد شد؛ اعم از اجرای برنامه‌های فرهنگی کتاب‌محور و بهره‌برداری از کتابخانه‌های عمومی. ان‌شاء‌الله در این هفته ۲۱ کتابخانه به مجموع کتابخانه‌های عمومی اضافه خواهد شد. در این هفته مردم عزیزمان می‌توانند به صورت رایگان عضو کتابخانه‌های عمومی کشور شوند.

ضرورت توجه به احداث کتابخانه مرکزی در استان تهران

عضو هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی کشور در بخش دیگری از سخنرانی خود با طرح موضوع فقدان کتابخانه مرکزی در استان تهران به عنوان یکی از دغدغه‌های مهم استان، گفت: ما در استان تهران کتابخانه مرکزی نداریم و بر خلاف آنچه تصور می‌شود که تهران به خاطر مرکزیت سیاسی، همه امکانات را در اختیار دارد، از حیث خدمات کتابخانه‌ای و خدمات فرهنگی به نسبت جمعیت تهران محروم است و ان‌شاء‌الله ایجاد کتابخانه مرکزی در تهران هم یکی از اولویت‌های آتی دولت و مدیریت شهری باشد که بتوانیم به آن بپردازیم. کتابخانه مرکزی دسترسی مردم را به حوزه کتاب و کتابخانه‌ای افزایش خواهد داد. اساساً کتابخانه امکان دسترسی عادلانه  و امکان دسترسی فراگیر و سراسری، امانت گرفتن کتاب برای کسانی که امکان خرید کتاب را ندارند فراهم خواهد کرد.

وی افزود: ما در این مسیر مصمم هستیم که با هدایت‌ها و دستورات رهبر انقلاب و با تأکیدات رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی،  آنچه به عنوان دسترسی عادلانه به کتاب و کتابخوانی، به عنوان یک اولویت اساسی مطرح است، را در سراسر کشور فراهم کنیم.

مهدی رمضانی در پایان سخنرانی خود دو کتاب «۱۰ غلط مشهور درباره اسراییل» نوشته ایلان پاپه و ترجمه وحید خضاب از نشر کتابستان و «متاستاز اسراییل» نوشته کورش علیانی از نشر جام جم را معرفی کرد.

گفتنی است، دبیرکل نهاد در حاشیه این حضور و سخنرانی از برنامه های فرهنگی نماز جمعه تهران و از جمله فعالیت های کتاب محور و نمایشگاه کتاب های تقریظی مقام معظم رهبری بازدید کرد.

اخبار و اطلاعیه