فهرست ها

توجه به کتابداری نوین اولویت کتابخانه هاست

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور یکشنبه ۱۲شهریور ماه طی گفت و گویی با خبرگزاری صدا و سیما گفت: گسترش نشر الکترونیک و توجه به کتابداری نوین از طریق ورود به فضاهای جدید اولویت کتابخانه هاست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: امروز کارکرد و نگاه به کتابخانه‌های عمومی در دنیا تغییر کرده است؛ نگاه سنتی به کتابخانه‌ها به عنوان یک سالن مطالعه و محلی برای امانت گرفتن کتاب منسوخ شده است و امروزه کتابخانه عمومی به‌عنوان یک مجتمع فرهنگی و اجتماعی محسوب می‌شود و مغز آن مجتمع، «کتاب» است و در آن برنامه‌ها و فعالیت‌های مختلف و متنوعی حول کتاب شکل می‌گیرد.
وی افزود: توجه به فناوری‌های نوین در کتابخانه‌های عمومی یک اصل جدی است، در نسل جدید کتابخانه‌های عمومی تحول خدمتی را ایجاد کرده‌ایم؛ به‌طوری که در کتابخانه‌های مرکزی مشهد، سنندج و یزد بیش از ۶۰ خدمت متنوع به مردم این استان‌ها ازجمله خدمات علمی، مثل باشگاه علم، اتاق‌های کار و بازی، بخش کودک و نوجوان، اتاق دیداری و شنیداری، بخش‌های نابینایان و ناشنوایان و خدمات اینترنتی کتابخانه‌های نوین با هدف ترغیب به کتابخوانی ارائه می‌شود.
افزایش ۹ برابری تعداد کتابخانه‌ها

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اینکه ساختار کتابخانه عمومی در کشور سال ۱۳۴۴ شکل گرفت و تا سال ۱۳۵۷، حدود ۳۰۰ کتابخانه عمومی در کشور ایجاد شد افزود: تا کنون تعداد کتابخانه‌ها با افزایش ۹ برابری به بیش از ۳ هزارو ۸۰۰ باب رسیده است که حدود هزار کتابخانه به صورت مشارکتی وخصوصی اداره می‌شود؛ به طور میانگین سالانه بیش از ۶۰ باب کتابخانه به شبکه کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه می‌شود و در حال حاضر حدود ۶ هزار کتابدار در کتابخانه‌های عمومی کشور فعالیت می‌کنند.
آقای رمضانی گفت: بنای ما استمرار این توسعه است و بر اساس اسناد بالادستی نیز باید به این سمت حرکت کنیم؛ نهضت تکمیل و تجهیز کتابخانه‌های مرکزی نیز در همین زمینه است و ۸ طرح تکمیل و تجهیز کتابخانه مرکزی در استان‌های گیلان، قم و لرستان آماده بهره‌برداری است.

شاخص توسعه فضای کتابخانه‌های عمومی

وی  در ادامه با اشاره به شاخص توسعه فضای کتابخانه‌های عمومی افزود: زیربنای کتابخانه‌های عمومی کشور با حدود برابر افزایش از ۲۳۸ هزار و ۸۱ مترمربع در سال ۱۳۵۷ به یک میلیون و ۴۰۵ هزار و ۶۳۳ مترمربع در سال ۱۴۰۱ رسیده است.

توسعه کتابخانه سیار اولویت نهاد کتابخانه های عمومی

آقای رمضانی   با تاکید بر لزوم گسترش کتابخانه‌های سیار گفت: توسعه کتابخانه‌های سیار یکی از سیاست‌های مهم در حوزه توسعه کتابخانه‌ها بوده است؛ ما وظیفه تجهیز کتابخانه سیار و بهره‌برداری از آن را داریم و امکان خرید خودرو را نداریم و خیران، سپاه یا دولت خودروی کتابخانه سیار را تهیه می‌کنند و زمانی که بنده به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور آمدم، ۹ کتابخانه سیار در کشور وجود داشت؛ اما امروز این عدد از ۴۰ کتابخانه سیار فراتر رفته و ۸۰۰ کتابخانه روستایی در کشور فعالیت می‌کنند.

شاخص افزایش منابع اطلاعاتی

عضو شورای فرهنگ عمومی همچنین گفت: کتاب‌های موجود در کتابخانه‌های عمومی کشور از ۲ میلیون و ۴۲۴ هزار و ۵۰۰ نسخه در سال ۱۳۵۷ به ۴۸ میلیون و ۶ هزار و ۶۲ نسخه رسیده است. این در حالی است که هم اکنون منابع موجود در کتابخانه‌های عمومی کشورهای ترکیه، مالزی و مصر به ترتیب ۲۱ میلیون، ۱۶ میلیون و ۳ میلیون نسخه است؛ برای روزآمد شدن منابع کتابخانه‌ها در هر سال حداقل هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

شاخص تعداد عضویت و امانت کتاب در کتابخانه‌های عمومی

رمضانی افزود: تعداد عضویت ثبت نام شده در کتابخانه‌های عمومی کشور از ۱۲۳ هزار و ۲۷۰ نفر در سال ۱۳۵۷ به ۲ میلیون و ۲۰۳ هزار و ۵۱۲ نفر رسیده است. بیش از ۶۰ درصد این اعضا، کودکان و نوجوانان هستند. این درحالی است که هم اکنون میزان اعضای کتابخانه‌های عمومی کشور ترکیه ۴.۴ میلیون نفر است.
تعداد کتاب‌های امانت داده شده کتابخانه‌های عمومی کشور با افزایش هفت برابری، از ۲ میلیون و ۹۱۳ هزار و ۹۰۸ نسخه در سال ۱۳۵۷ به ۲۳ میلیون و ۷۸۴ هزار و ۲۳۶ نسخه در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
وی درباره میزان مطالعه در کشور هم گفت: اعداد و ارقامی که برای سرانه مطالعه ارائه شده، اعداد دقیقی نیست. بخش خصوصی پارسال بیش از ۱۱۰هزار عنوان کتاب با میانگین بالای ۵۰۰ تیراژ منتشر کرد و حجم کمی از جامعه تعداد زیادی کتاب می‌خوانند و در مجموع مردم ایران، مردم کتاب‌نخوانی نیستند.
دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: درباره کتاب الکترونیک هنوز در کشور به‌صورت جدی به آن پرداخته نشده درست است که کتاب الکترونیک مورد استقبال قرار می‌گیرد، اما در سایر کشورهای دنیا نیز اوضاع به همین منوال است.

توسعه کتابخانه سیار اولویت نهاد کتابخانه های عمومی

آقای رمضانی با تاکید بر لزوم گسترش کتابخانه‌های سیار گفت: توسعه کتابخانه‌های سیار یکی از سیاست‌های مهم در حوزه توسعه کتابخانه‌ها بوده است؛ ما وظیفه تجهیز کتابخانه سیار و بهره‌برداری از آن را داریم و امکان خرید خودرو را نداریم و خیران، سپاه یا دولت خودروی کتابخانه سیار را تهیه می‌کنند و زمانی که بنده به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور آمدم، ۹ کتابخانه سیار در کشور وجود داشت؛ اما امروز این عدد از ۴۰ کتابخانه سیار فراتر رفته و تعداد کتابخانه‌های روستایی هم ۸۰۰ کتابخانه رسیده است.
 رتبه ایران در جهان و منطقه

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در پایان درباره رتبه ایران از نظر شبکه کتابخانه‌ای در جهان و منطقه گفت: شبکه کتابخانه‌ای ایران با چهار هزار کتابخانه، جزو ۱۴ کشور برتر دنیاست و در منطقه و جهان اسلام نیز رتبه نخست را دارد.

اخبار و اطلاعیه